Pages

luni, 30 mai 2011

Domino: Joc sau Artă?

Piese de Domino!
sursa photo: psicologaconsultora.blogspot.com

Ideea de a scrie despre acest subiect mi-a venit după ce am citit acest articol pe site-ul "Gândul". Nu sunt pasionat de acest joc, dar am rămas impresionat de ceea ce se poate realiza cu aceste mici piese dreptunghiulare dacă le aşezi corect.

Mai întâi să vedem ce este acest Domino?

Cel mai vechi set de Domino datează din 1350 î.Hr. şi a fost descoperit în mormântul faraonului Tutankhamen. Se pare că acest joc a prins repede, pentru că un alt set de 32 de piese vechi de peste 3000 de ani a fost descoperit în China. Mai apoi s-au descopeit urme ale acestui joc şi în Europa. Numele vine din latinescul dominus, care înseamnă stăpân şi/sau proprietar. Deşi jocul de domino este legat de matematică şi de jocul cu zaruri, nu această latură a lui m-a impresionat, ci aşa-numitul "efect de domino"!

Efectul domino:


Când mai multe piese de domino sunt înşirate în poziţie verticală şi sunt foarte apropiate între ele, dacă prima piesă va cădea, va declanşa o reacţie în lanţ şi toate piesele se vor prăbuşi. Altfel spus, efectul domino este acela când un eveniment mic declanşează un alt eveniment mic, care la rândul său porneşte alt eveniment şi tot aşa mai departe până când totul se transformă în scrum. Exemplu apocaliptic: Un inginer proiectează un baraj - barajul este construit exact după schiţe, dar are o mică fisură - presiunea apei apasă pe toată suprafaţa barajului, înclusiv pe acea mică fisură - din cauza presiunii, fisura se măreşte trepat - apa ajunge să străpungă barajul - acesta cedează în final şi apa înghite oraşele din zonă. Toate astea se datorează efectului domino!


Cel mai bun exemplu de efect domino este în video-ul de mai jos:




Din păcate, o singură greşeală poate ruina totul, aşa cum ne este demonstrat în acest video:



Domino: Joc sau Artă?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu