Pages

miercuri, 8 mai 2013

Thank you, Sir!

Sir Alex Ferguson, om, manager, legendă!
Sursa photo: manishpandey.co.uk
Este al doilea articol de mulţumire de genul acesta pe care îl scriu. Primul este aici şi se referă la o altă legendă a sportului rege. Chiar dacă mi-am propus să scriu mai rar despre fotbal, nu pot să rămân impasibil la un astfel de eveniment. De fapt, retragerea lui Sir Alex Ferguson din funcţia de manager general al lui Manchester United, căci despre asta este vorba, reprezintă finalul unei ere a fotbalului!

Primii paşi în fotbal i-a făcut la formaţia de amatori Quins Park, unde a jucat pe postul de atacant. Avea 16 ani la vremea aceea şi lumea încă nu auzise de numele Ferguson. La meciul de debut a marcat în înfrângerea suferită de echipa sa cu 2-1 în faţa celor de la Stranrear. Ca jucător, a mai trecut pe la St. Johnstone, Dunfermilne Athletic, Glasgow Rangers, Falkirk și Ayr United. A bifat şi şapte apariţii în tricoul naţionalei Scoţiei pentru care a marcat de 9 ori şi a fost convocat de alte două ori în Selecţionata Campionatului Scoţian unde a înscris odată.

Cariera de manager şi-a început-o în Iunie 1974 când a preluat-o pe East Stirlingshire. Avea doar 32 de ani, dar încă de la început s-a remarcat ca fiind un tip care ţinea foarte mult la disciplină şi impunea respect. În luna Octombrie a aceluiaşi an a fost instalat la St. Mirren, unde a poposit până în 1978 când a trecut la Aberdeen. Aici a rămas până în 1986. Între '85 şi '86 a antrenat şi Naţionala Scoţiei după ce antrenorul principal, Jock Stein, a suferit un atac de cord şi a murit la scurt timp după aceea. Ferguson a calificat Scoţia la Campionatul Mondial din '86 după ce a învins cu 2-0 Australia în playoff.

Manchester United, cea mai titrată echipă de fotbal englezească!
Sursa photo: manunitedwallpaper.wordpress.com
Marele pas l-a făcut tot în 1986! Era 6 Noiembrie când Alexander Chapman Ferguson a primit postul de manager general al celor de la Manchester United. În sfârşit, a ajuns la una dintre cele mai mari echipe din lume, iar pe parcursul anilor, el s-a dovedit a fi un element cheie pentru succesul grupării de pe Old Trafford. Cu o disciplină de fier a reuşit să transforme echipa diavolilor roşii într-o putere fotbalistică mondială. Şi mai importat decât asta, a reuşit să o menţină în elita Europei pe tot parcursul mandatului său de 27 de ani.

Primul  trofeu a venit abia în sezonul '89-'90 când United a cucerit FA Cup în faţa celor de la Crystal Palace pe care i-a învins cu 1-0 după rejucarea finalei (primul meci s-a terminat 3-3). A fost doar începutul pentru trupa lui Ferguson care avea însă să mai aştepte până în sezonul '92-'93 pentru a fi încoronaţi campioni ai Angliei după 26 de ani de aşteptare. După acel sezon, Manchester United a câştigat trofeu după trofeu şi a ajuns în fruntea fotbalului englez şi mondial, acolo unde este şi în ziua de azi. În 1999, meritele sale au fost recunoscute de Regina Angliei care i-a acordat titlul de Sir pentru contribuţia sa la dezvoltarea fotbalului englez.

De-a lungul carierei Sir Alex Ferguson s-a remarcat ca un antrenor care ţine foarte mult la disciplină. Dovezi în acest sens sunt două episoade pe care personal nu pot să nu le menţionez: gheata în cap cu care l-a pus la punct pe David Beckham când acesta a avut curajul să-i reproşeze metodele sale şi ţinerea pe banca de rezervă a starului echipei, Cristiano Ronaldo din aceleaşi motive. Asta spune multe despre viziunea lui Ferguson! A promovat mereu echipa în faţa individualităţilor şi ştia să-şi pună la respect vedele cărora li s-a urcat succesul la cap.

Thank you, Sir Alex!
Sursa photo: facebook.com
Personal, cred că longevitatea sa pe banca tehnică s-a datorat şi capacităţii lui extraordinare de a se adapta la schimbare pentru că fotbalul de azi nu mai este cel din '86. Chiar şi aşa, Manchester United rămâne o echipă de top care se luptă an de an pentru trofee. La 71 de ani, Sir Alex Ferguson a decis că e tipul să se retragă din funcţia de manager. O face într-un mod glorios, aducând încă un titlu de Premier League în vitrina de pe Old Trafford. O vitrină care, mai mult ca sigur, era mult mai goală dacă nu era el.

Totuşi, Sir Alex nu-i părăseşte de tot pe diavolii roşii. Pe principiul adio, dar rămân cu tine, Ferguson rămâne în funcţia de director şi ambasador al lui Manchester United. Sunt funcţii mai mult onorifice, dar pe care cred că le va îndeplini cu la fel de mult succes ca şi pe cea de manager. Îi doresc să mai stea încă 27 de ani la stadionul unde a făcut istorie.

Manchester United se confundă cu Sir Alex Ferguson şi invers! Au crescut împreună, au câştigat împreună şi au pierdut împreună! Au devenit mai buni împreună! Sir Alex Ferguson a format o simbioză perfectă cu Manchester United! Sunt ca două părţi distincte care formează un întreg şi una nu poate exista fără cealaltă! Sper să stea cât mai mult timp conectat la fenomen, fiindcă fără el, fotbalul va fi mai sărac! Pentru tot ce a realizat acest om, nu pot să spun decât: Thank you, Sir!

Cifrele lui Sir Alex Ferguson la Manchester United:

13 Premier League
5 FA Cup
4 League Cup
10 Cummunity Shield
2 UEFA Champions League
1 UEFA Cup Winners Cup
1 UEFA Super Cup
1 FIFA Club World Cup
1 Intercontinental Cup

La acestea se adaugă o mulţime de premii individuale printre care se numără mai multe "Manager of the Year" sau "Manager of the Decade".

Surse: wikipedia.orgmanutd.com


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu