Subscribe:

luni, 7 mai 2012

Gracies, Pep!

Josep Guardiola, campion absolut cu FC Barcelona!
Sursa photo: sport.ro
Un jucător cu adevărat mare este acela al cărui nume îl ştiu şi acei oameni care nu urmăresc sportul pe care îl practică! Asemenea vârfuri sunt Michael Jordan pentru bascket, Michael Schumacher pentru Formula 1, Tiger Woods pentru golf, Ronnie O'Sullivan pentru snooker sau Nadia Comăneci pentru gimnastică. Niciodată în istoria acestor sporturi nu au fost alţii mai buni decât ei. Cel puţin nu până acum! Toţi cei pe care i-am menţionat au stabilit recorduri în domeniile lor de activitate care stau în picioare şi în ziua de azi şi, probabil, o să mai stea mult şi bine de acum înainte.

Pep Guardiola intră în istoria fotbalului
 prin rezultatele obţinute ca antrenor al Barcelonei!
Sursa photo: sport.ro
Anul acesta suntem martori la naşterea unei alte legende în sport! Josep Guardiola, antrenorul echipei de fotbal Barcelona, şi-a făcut loc în paginile de istorie prin rezultatele pe care trupa condusă de el le-a avut în ultimii patru ani. E adevărat că a fost norocos să-i aibă sub comandă pe unii dintre cei mai buni fotbalişti din ai tuturor timpurilor, poate chiar pe cel mai bun! Dar ce ar fi fost Messi fără Guardiola? Uitaţi-vă la evoluţiile sale de la naţionala Argentinei şi o să înţelegeţi la ce mă refer. Fotbaliştii geniali au talent de la natură, dar echipele geniale au în spate un antrenor genial. O astfel de echipă a fost Barcelona în ultimii patru ani, de când Pep a preluat conducerea clubului catalan. Degeaba îl ai pe Messi în echipă dacă Xavi nu ştie unde să-i paseze. Exact asta i-a învăţat Pep! Unde, cum şi când să paseze. I-a învăţat atât de bine încât în patru ani a reuşit să formeze una dintre cele mai spectaculoase echipe din istoria fotbalului! Cele 13 trofee câştigate în această perioadă spun totul despre eficacitatea tacticii sale!

FC Barcelona, campioană absolută în "Era Guardiola"!
Sursa photo: sport.ro 
Echipe mari au tot fost de-a lungul timpului. Primul exemplu care îmi vine în minte este Milanul lui Van Basten care a dominat începutul anilor '90 şi care s-a născut în acea finală de Cupă a Campionilor Europeni din '89 câştigată clar de rossoneri cu 4-0 în faţa generaţiei îmbătrânite a Stelei Sevilliene. Chiar, astăzi se împlinesc 26 de ani de la momentul de glorie maximă a fotbalului românesc. 26 de ani de când Steaua o învingea chiar pe Barcelona la ea acasă pentru a pune mâna pe cel mai râvnit trofeu intercluburi din lume. La mulţi ani nea Imi, la mulţi ani nea Puiu, la mulţi ani Lăcă, la mulţi ani Stoica, la mulţi ani Duckadam şi la mulţi ani Steaua '86!

Revenind la subiect, chiar dacă echipe mari au mai fost de-a lungul istoriei, parcă niciuna nu a însemnat atât de mult pentru fotbal cât Barcelona condusă de Pep Guardiola! Nici chiar Realul galactic condus din teren de legendarul Zidane nu a avut asemenea rezultate.

Paradoxal, deşi mulţi spun că această echipă fantastică a Barcelonei este înaintea timpului său, eu consider că succesul ei stă tocmai în faptul că tactica folosită de Pep se aseamănă mult cu cele folosite de echipele fotbalului romantic din anii '80-'90! Tot un joc de pase în viteză bazat pe posesie a avut şi Steaua '86 care a dominat Europa ani la rând şi la fel a fost şi Milanul anilor '90. Tot timpul echipele spectaculoase au fost răsplătite prin rezultate excepţionale şi nu poate decât să mă bucure că o echipă combinativă şi agresivă precum Barca lui Pep a avut parte de aceleaşi satisfacţii. Cele mai multe trofee pentru cea mai spectaculoasă echipă, aşa e normal!

Pep Guardiola şi Roberto Di Matteo în timpul semifinalei Champions League
 dintre FC Barcelona şi FC Chelsea Londra!
Sursa photo: sport.ro
Încă un lucru deosebit legat de această super-echipă este că şi atunci când pierde arată ca o învingătoare. Să luăm, de exemplu, semifinala de Chamipons League din acest an unde Barca a fost eliminată de Chelsea. Statisticile celor de la uefa.com ne arată că gruparea catalană a avut o posesie de 82% a mingii în returul de pe Camp Nou (ţineţi cont că e vorba de o semifinală de cupă europeană, nu de un meci împotriva vreunei echipe dintr-o divizie inferioară). Barcelona a avut parte de 10 cornere în comparaţie cu londonezii care au beneficiat de o singură astfel de lovitură. La capitolul şuturi expediate, echipa din Catalunia conduce detaşat cu 17-7, dintre care 5 au nimerit spaţiul porţii lui Cech. De partea cealaltă, doar 3 şuturi au fost "pe poarta" apărată de Victor Valdes. Având în vedere că scorul final a fost 2-2, pot să spun fără nicio ezitare că doar ghinionul a făcut ca Barcelona să nu se afle în finala de la Munchen.

Marele merit al lui Guardiola este că într-un fotbal tot mai tacticizat şi mai închis în care fotbaliştii sunt amendaţi dacă încearcă o piruetă şi sunt deposedaţi, el a avut puterea să-şi lase jucătorii liberi să-şi folosească imaginaţia în beneficiul echipei. I-a unit şi a reuşit să le reamintească să joace de plăcere aşa cum o făceau jucătorii de demult. I-a făcut să uite că joacă pe prime de sute de mii de euro şi le-a amintit că fotbalul este un spectacol mai presus de toate. Toată lumea ştie că cea mai bună treabă e cea pe care o faci din plăcere şi nu din obligaţie! Asta a făcut Josep Guardiola la Barcelona în ultimii patru ani! A reuşit să reaprindă plăcerea de a juca fotbal a elevilor săi! Din acest motiv Barcelona condusă de el este cea mai bună echipă din istorie!

Pep, împeună cu soţia şi fetiţa lui luându-şi la reveredere de la Camp Nou!
Sursa photo: sport.ro
Anul acesta se termină! "Era Guardiola" la Barcelona va lua sfârşit odată cu terminarea acestui camionat, antrenorul catalan anunţându-şi retragerea de la cârma echipei pe care a reuşit să o ducă pe cele mai înalte culmi ale gloriei. E greu de crezut că secundul Tito Vilanova, cel care urmează să preia poziţia de "principal", o să reuşească să menţină ştacheta atât de sus unde a lăsat-o Pep! Nici chiar el, Guardiola, nu cred că va putea să-şi egaleze performanţele la alt club! Anul acesta se termină dominaţia celei mai frumoase echipe pe care a dat-o fotbalul până în prezent. Pentru că în ultimii patru ani a reuşit să redea fotbalului strălucirea sa de altădată nu pot să spun decât: Gracies, Pep!


Câteva date statistice ale lui Josep Guardiola în mandatul său de antrenor al Barcelonei conform fcbarcelona.com:

Trofee câştigate: 13 (3 La Liga, 1 Copa del Rey, 2 Champions League, 3 Supercupe ale Spaniei, 2 Supercupe ale Europei, 2 Cupe Mondiale ale Cluburilor);

Procentaj de victorii: 72,31% (din 242 de meciuri jucate Barcelona a obţinut 175 de victorii, 46 de egaluri şi 21 de înfrângeri);

În ultimii patru ani echipa a marcat 618 goluri (2,55 goluri/meci) şi a primit doar 178 (0,73 goluri/meci).


Câteva exemple video cu geniul lui Guardiola:





0 comments:

:) :( ;) :D ;;) >:D< :-/ :x :"> :P :-* =(( :-O X( :> B-) :-S #:-S >:) :t(( :)) :| /:) =)) :-B =; :-c :)] ~X( :-h :-t I-) L-) :-& :-$ [-( :O) <:-P (:| =P~ :-? #-o =D> :-SS @-) :^o :-w :-< <):) :o3 :-? %-( :@) ~:> @};- %%- **== (~~) ~O) *-:) >-) :-L [-O< $-) :-" b-( :)>- [-X \:D/ >:/ ;)) :-@ ^:)^ :-j (*) o-> o=> o-+ (%)
/wahaha /hihi /omg /no /dignose /sweat /shock /floor /hmm /XD /blur /blush /nobigdeal /please /bye

Trimiteți un comentariu