Subscribe:

marți, 3 iulie 2012

Recenzie EURO 2012

EURO 2012!
Sursa photo: www.uefa.com
Europa şi-a ales noua campioană! Mai bine spus, şi-a reales vechea campioană pentru încă un mandat de patru ani. Spania rămâne Regina Europei cel puţin până în 2016, la turneul care va fi organizat de Franţa.

Anul acesta am avut parte de un Campionat European cât se poate de spectaculos! Nu au lipsit surprizele, iar spectacolul din teren a fost de cele mai multe ori la înălţime. Nici suporterii nu s-au lăsat mai prejos, ei având o contribuţie majoră la succesul celei de-a XIV-a ediţie a EURO.
Grupa A
Sursa photo: www.123rf.com
Prima surpriză a turneului a fost calificarea Greciei în sferturile de finală. Înainte de debutul competiţiei niciun parior nu-i dădea vreo şansă bătrânei echipe elene în faţa naţionalei Rusiei, Cehiei sau a Poloniei. Se pare că mânaţi de memoria minunii din 2004, când s-au încoronat Regii Europei, grecii s-au luat la trântă cu propriul destin şi au reuşit să lase acasă încă din faza grupelor pe Rusia, cea care îşi propusese câştigarea Campionatului European şi pe Polonia, una dintre cele două gazde ale turneului.

Nemţii au declanşat un adevărat blitzkrieg în Grupa Morţii, unde nimeni nu a reuşit să le stea în cale. Au reuşit să adune toate cele nouă puncte puse în joc, deşi au întâlnit Portugalia, Olanda şi Danemarca. De cealaltă parte, portocala mecanică a clacat după ce Sneijder, ce-a mai importantă piesă a sa, a dat semne de rugină şi, astfel, olandezii s-au trezit că au părăsit EURO 2012 fără să strângă măcar un punct.

Spania, deţinătoarea trofeului, nu a avut probleme în grupa ei, pe care a dominat-o de la un cap la altul, deşi în meciul de debut nu au reuşit decât un egal contra Italiei.
Grupa B
Sursa photo: www.123rf.com
Rând pe rând, veteranii Şevcenko şi Pirlo au dovedit că vârsta nu este decât un număr şi şi-au condus echipele din teren la fel de bine cum o făceau şi când erau la apogeul carierei. Din păcate pentru Şevcenko, Ucraina, cealaltă gazdă a turneului final, nu a reuşit să treacă de grupe, fiind devansată în clasament de Anglia şi Franţa.

Sferturile de finală au fost pline de suspans şi spectacol! Germania a învins fără drept de apel Grecia într-un meci cu o încărcătură politică mai mare decât este necesară în fotbal. A fost 4-2 pentru multi-naţionala Germaniei, care se vedea deja calificată în finala competiţiei în urma acelei prestaţii excelente.

Cristiano Ronaldo a calificat Portugalia în semifinalele de la EURO după golul decisiv marcat împotriva Cehiei. Cu gândul la Balonul de Aur, vedeta lui Real Madrid a trecut peste prestaţiile mai puţin satisfăcătoare pe care le-a avut în meciurile din grupă şi a devenit salvatorul de care avea nevoie Portugalia în acel meci. A reuşit să le dea speranţe lusitanilor că titlul de Campioană a Europei nu este atât de departe.

Nasri s-a dat cocoş în faţa fanilor care îl apostrofau pentru că nu a avut evoluţii bune, însă Franţa a plecat acasă jupuită de Spania într-un meci în care Evra nu a avut cum să-l oprească Xabi Alonso, marcatorul celor două goluri.
Grupa C
Sursa photo: www.123rf.com
Surpriza a apărut la meciul Anglia-Italia! A fost un meci destul de închis, încheiat 0-0 pe parcursul celor 90 de minute. Tabela a rămas neschimbată şi după cele două reprize de prelungiri, doar loviturile de la 11 metri mai putând să facă diferenţa între cele două naţionale. Italia a câştigat cu 4-2 după loviturile de departajare! Ca o remarcă personală, nu cred că Anglia a avut faţă de Regină a Europei la acest campionat, însă poate că ar fi meritat să joace o semifinală. Măcar pentru a putea admira mai mult noua freză implantată a lui Rooney!

Semifinala contra Portugaliei a fost cel mai greu meci jucat de Campioana Europeană şi Mondială la acest turneu. Echipele s-au cunoscut foarte bine, iar asta s-a văzut şi în teren. Meciul a fost foarte strâns, iar la final, tabela a arătat acelaşi scor ca la început. Şi aici a fost nevoie de lovituri de departajare pentru a decide cine merge în finală! Vedeta lusitanilor, Cristiano Ronaldo nu a mai apucat să bată penalty, deoarece Spania a câştigat cu 4-2 în urma paradelor lui Casilias!

Germania a fost oprită din marşul ei spre titlul de Regină a Europei de către nebunia genială a lui Balotelli, probabil cel mai controversat jucător de la acest turneu. Două goluri spectaculoase din partea ghanezului naturalizat de azzuri au fost suficiente pentru a distruge visul nemţilor.

Spania-Italia! O finală neaşteptată... cel puţin pe jumătate! Dacă la începutul turneului foarte multă lume se aştepta ca Spania să fie prezentă în finală, nu acelaşi lucru se poate spune despre Italia. Acest lucru s-a datorat în mare parte prestaţiei jenante a auzzurezilor de la Campionatul Mondial din 2010. Cesare Prandelli a reuşit să resusciteze o naţională ce părea epuizată şi să o aducă într-o finală de Campionat European. După prestaţia din semifinala contra Germaniei, mulţi au crezut că Italia poate câştiga competiţia. Nu a fost să fie! Spania şi-a reconfirmat dominaţia în fotbal după o evoluţie de vis! Scorul final a fost 4-0 pentru furia roja, italienii neavând ce contesta, decât, eventual, propria lor prestaţie!
Grpa D
Sursa photo: www.123rf.com
EURO 2012 s-a încheiat cu victoria clară a Spaniei! Stilul impus de Guardiola la Barcelona a fost preluat la perfecţie de Del Bosque, iar rezultatele au fost la fel de mari ca cele obţinute de echipa catalană în ultimii ani. Nimeni nu a reuşit să împiedice o echipă formată din jucători de la cele mai bune echipe din lume la ora actuală din drumul ei spre glorie. Naţionala Spaniei este prima din istorie care reuşeşte să câştige trei trofee majore consecutive: EURO 2008, CM 2010 şi EURO 2012! Felicitări Spania şi mulţumim pentru spectacolul oferit!

Probabil cea mai mare surpriză a acestui Campionat European a fost desemnarea lui Fernando Torres drept Gheata de Aur! Nici cel mai nebun parior nu ar fi crezut că aşa ceva este posibil având în vedere prestaţia mai mult decât slabă din ultimul sezon de la echipa sa de club, Chelsea Londra. Torres a ieşit golgheterul competiţiei cu trei reuşite, la egalitate cu Mario Balotelli, Mario Gomez, Cristiano Ronaldo, Alan Dzagoev şi Mario Mandzukic. A câştigat Gheata de Aur deoarece el a jucat cele mai puţine minute dintre toţi cei care au marcat de trei ori, fiind de cele mai multe ori rezervă în echipa Spaniei.

EURO 2012 s-a terminat! Acum nu avem nimic de făcut, decât să aşteptăm CM 2014 şi să sperăm că acolo va fi prezentă şi naţionala României!


La final, iată un video rezumativ al Campionatului European recent încheiat:




Şi nu aveam cum să uit de imnul EURO 2012:

0 comments:

:) :( ;) :D ;;) >:D< :-/ :x :"> :P :-* =(( :-O X( :> B-) :-S #:-S >:) :t(( :)) :| /:) =)) :-B =; :-c :)] ~X( :-h :-t I-) L-) :-& :-$ [-( :O) <:-P (:| =P~ :-? #-o =D> :-SS @-) :^o :-w :-< <):) :o3 :-? %-( :@) ~:> @};- %%- **== (~~) ~O) *-:) >-) :-L [-O< $-) :-" b-( :)>- [-X \:D/ >:/ ;)) :-@ ^:)^ :-j (*) o-> o=> o-+ (%)
/wahaha /hihi /omg /no /dignose /sweat /shock /floor /hmm /XD /blur /blush /nobigdeal /please /bye

Trimiteți un comentariu