Subscribe:

vineri, 19 octombrie 2012

Unirea a murit! Trăiască Unirea!

FC Unirea Alba Iulia
1924. Primul Război Mondial se sfârşise de şase ani, iar România era acum Mare. Lucrurile începeau să reintre în normal, lumea începea să uite de dezastrele petrecute în acei ani negri ai istoriei, iar în capitala de suflet a românilor se năştea o nouă echipă de fotbal. Una pe măsura importanţei pe care o căpătase fosta capitală a Daciei.

FC Unirea Mihai Viteazul, aşa cum se numea la vremea respectivă, promitea să aducă glorie fotbalului ardelean şi să reprezinte Alba Iulia cu cinste. 10 ani mai târziu, echipa se înscrie la prima ediţie a Diviziei B a Campionatului Naţional de Fotbal şi ocupă locul şase la sfârşitul sezonului. A urmat o perioadă lungă în care Unirea s-a zbătut între al doilea şi, respectiv, al treilea eşalon naţional. Abia spre sfârşitul anilor '80 formaţia din Cetate a devenit o forţă a diviziei secunde, însă nici atunci nu a reuşit să ajungă pe principala scenă fotbalistică a ţării. Prima performanţă notabilă a venit în 1991 când uniriştii au reuşit să elimine Steaua Bucureşti în sferturile Cupei României, însă au fost eliminaţi dramatic în actul următor de Universitatea Craiova (0-4 în deplasare şi 3-0 acasă).

Sub bagheta antrenorului-promovare, Aurel Şunda şi având în componenţă un trio ofensiv redutabil format din Ovidiu Maier, Alin Paleacu şi Dan Găldean, FC Unirea Alba Iulia reuşeşte să câştige ediţia 2002-2003 a Ligii a Doua şi să obţină în premieră promovarea în prima divizie, dând astfel naştere unei veritabile generaţii de aur a alb-negrilor. Deşi era considerată victimă sigură, formaţia ardeleană reuşeşte să se claseze la sfârşitul sezonului pe un onorant loc şase, cea mai bună performanţă de la înfiinţare şi să obţină titlul de "campioană a deplasărilor". Din păcate, problemele financiare au făcut că în ediţia următoare Unirea să retrogradeze din nou în B.

Lot Unirea Alba Iulia, sezonul 2012-2013
Sursa photo: unireafc.ro

Sezonul 2009-2010 găseşte echipa din Cetate înapoi în prima divizie cu acelaşi Şunda la cârmă, dar, deşi a avut unele rezultate notabile precum victoria de pe teren propriu împotriva Stelei (2-1) sau egalul scos pe terenul Rapidului (2-2), sfârşitul campionatului i-a găsit pe ardeleni pe ultimul loc al clasamentului. De atunci nu s-a mai pus decât problema supravieţuirii formaţiei din cauza problemelor financiare grave.

Astăzi, FC Unirea Alba Iulia şi-a dat ultima suflare! Aceleaşi probleme financiare au ajuns în final să sufoce o echipă cu o istorie de 88 de ani. Păcat că sportul din ţara asta se învârte în jurul unor personaje sinistre, iar echipe de tradiţie sunt forţate să-şi închidă porţile stadioanelor din cauza managementului de proastă calitate. Astăzi, Unirea îngroaşă rândurile echipelor istorice ale României care au fost învinse nu de lipsa performanţelor sportive, ci de lipsa unor conducători păsători. Astăzi, Unirea li se alătură celorlalte victime ale corupţiei din fotbal, Poli Timişoara, Universitatea Craiova şi UTA Arad.

Nu o să uit niciodată anii petrecuţi la echipa de juniori a echipei şi senzaţia pe care am avut-o când domnul antrenor Neluţu Popa ne-a lăsat să călcăm pentru prima dată pe gazonul Stadionului Cetate. Chiar dacă cele 18.000 de locuri ale tribunelor erau goale, simplul fapt că păşeam în careul porţii lui Cotora şi că pasam pe acelaşi loc pe unde Găldean le ascundea mingea adversarilor m-a făcut să mă îndrăgostesc şi mai tare de acest sport.

Nu o să uit niciodată cum, în 2003, la finalul meciului cu Gaz Metan Mediaş câştigat cu 3-1, lumea a invadat stadionul pentru a sărbătorii promovarea în prima ligă. Cum m-am dus atunci în fugă direct la centrul terenului si i-am dat şapca lui Ovidiu Maier să mi-o semneze, iar el nu ştia pe care parte până i-am arătat eu cosorogul. Mulţumesc, Unirea pentru toate acele momente minunate pe care mi le-ai oferit mie şi celorlalţi fani!

Chiar dacă astăzi e o zi neagră pentru fotbalul albaiulian, ştiu că Unirea va renaşte din propria cenuşă. Până atunci, însă, spiritul ei rămâne viu în sufletele tuturor suporterilor ei! 

Hai, Unirea, tu eşti iubirea,
Hai, Unirea, victorie!




*Mai multe detalii despre motivele desfiinţării echipei găsiţi aici.

1 comments:

Anonim spunea...

Aveți nevoie de un împrumut rapid pe termen lung sau scurt, cu o rată a dobânzii relativ scăzută de 3%? Oferim împrumut de afaceri, împrumut personal, împrumut de acasă, împrumut auto, împrumut student, împrumut de consolidare a datoriilor e.t.c. indiferent de scorul dvs. de credit. Suntem siguri că oferim servicii financiare clienților noștri numeroși din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de împrumut, împrumuturile pot fi procesate și transferate către împrumutat în cel mai scurt timp posibil, contactați specialistul nostru pentru planificare de consultanță și finanțare. Dacă aveți nevoie de un împrumut rapid, contactați-ne prin bankplcglobalaccess2@gmail.com

:) :( ;) :D ;;) >:D< :-/ :x :"> :P :-* =(( :-O X( :> B-) :-S #:-S >:) :t(( :)) :| /:) =)) :-B =; :-c :)] ~X( :-h :-t I-) L-) :-& :-$ [-( :O) <:-P (:| =P~ :-? #-o =D> :-SS @-) :^o :-w :-< <):) :o3 :-? %-( :@) ~:> @};- %%- **== (~~) ~O) *-:) >-) :-L [-O< $-) :-" b-( :)>- [-X \:D/ >:/ ;)) :-@ ^:)^ :-j (*) o-> o=> o-+ (%)
/wahaha /hihi /omg /no /dignose /sweat /shock /floor /hmm /XD /blur /blush /nobigdeal /please /bye

Trimiteți un comentariu