Subscribe:

vineri, 28 mai 2010

20 de ani, student...analfabet !?

Miercuri am avut parte de una dintre cele mai urâte experienţe din ultima vreme. Să o iau cu începutul. Pentru a intra în examenul final la materia "Tehnici de redactare", domnul profesor a considerat că este nevoie de un test pentru a afla dacă merităm acest lucru. Până aici nimic anormal. Ceea ce a urmat după test m-a şocat însă. Am aflat că în anul 2010, în frunte cu mine, studenţii de la jurnalism habar nu au să scrie corect în limba română. Cu această ocazie vreau să îmi cer scuze pentru greşelile gramaticale care se găsesc (foarte probabil) în postările de pe blog şi de existenţa cărora eu nu am cunoştinţe. În ce a constat testul mai exact ? În corecatarea din punct de vedere gramatical a unui text de aproximativ jumătate de pagina A4. Pare simplu ! Aşa am crezut şi eu. Nici în cele mai negre vise nu credeam că e posibil să am mai mult de 7 greşeli gramaticale (maximum admis pentru a trece testul) într-un text atât de scurt. Mi-e ruşine de mine ! Şi, spre mirarea mea, am observat că nu am fost un caz unic, ba chiar majoritatea colegilor mei au ajuns la concluzia că nu o să promoveze şi eu personal nu am auzit pe cineva să spună tare şi răspicat că va trece fără probleme. Pe lângă faptul că această ciocnire cu durul adevăr m-a demoralizat total (şi încă nici nu am început adevăratele examene), stau şi mă întreb cum draci s-a ajuns în situaţia asta ? Pentru că dacă eram doar eu în această postură, era destul de clar : nu mă duce capul. Dar în aceeaşi situaţie mai sunt o mulţime de colegi (ţin să cred că peste 70% din întreaga facultate). În acest caz, lucrurile se cam complică. Este imposibil ca toţi să fim idioţi. Şi, ca o confirmare la crezul meu, astăzi am avut plăcerea să discut cu un alt profesor despre subiectul acesta, iar el a încercat să mă liniştească spunându-mi că este ferm convins că 90% din profesorii universităţii nu ar fi capabili să treacă acel test. În cazul acesta unde se ajunge ? Ce se alege de limba română ? Dacă nici jurnaliştii şi profesorii (formatorii) nu mai sunt în stare să scrie corect în limba română, atunci ce pretenţii putem avea de la restul oamenilor ? Limba română moare încet, încet, iar mess-ul şi lipsa totală a lecturii au un rol fruntaş în această dramă. Încă odată îmi cer scuze pentru eventualele greşeli pe care le veţi întâlni în postări.

2 comments:

paul spunea...

De cate ori ti-am zis eu ca nute duce capul? Nici limba romana nu o sti. Asa iti trebuie daca pentru bac ti-ai citit doar rezumatele :))... si profesorii tot asa probabil.Succes in activitatea de "jurnalist".

Anonim spunea...

nici tu paul nu le prea ai cu romana. Sa stii ca "stii" se scrie cu 2 -i

:) :( ;) :D ;;) >:D< :-/ :x :"> :P :-* =(( :-O X( :> B-) :-S #:-S >:) :t(( :)) :| /:) =)) :-B =; :-c :)] ~X( :-h :-t I-) L-) :-& :-$ [-( :O) <:-P (:| =P~ :-? #-o =D> :-SS @-) :^o :-w :-< <):) :o3 :-? %-( :@) ~:> @};- %%- **== (~~) ~O) *-:) >-) :-L [-O< $-) :-" b-( :)>- [-X \:D/ >:/ ;)) :-@ ^:)^ :-j (*) o-> o=> o-+ (%)
/wahaha /hihi /omg /no /dignose /sweat /shock /floor /hmm /XD /blur /blush /nobigdeal /please /bye

Trimiteți un comentariu