Subscribe:

duminică, 19 decembrie 2010

Scurtă istorie: John Herbert Dillinger Junior

Astfel de afişe se găseau pe toate străzile din America anilor '30.
Sursa photo: www.fbi.gov
Jucător de baseball şi gangster american! Acest om este una dintre cele mai cunoscute personalităţi din perioada marii crize economice din anii '30.


Născut în 22 iunie 1903, în oraşul Indianapolis din statul american Indiana, John Herbert Dillinger Junior avea să devină “inamicul public numărul unu” în urma numeroaselor sale nelegiuiri.

A rămas orfan de mamă la vârsta de trei ani, iar tatăl sau, un simplu negustor, s-a recăsătorit după şase ani. A renunţat la şcoală şi s-a angajat într-un magazin. Deşi era un angajat bun, s-a plictisit repede de muncă pentru că nu era mulţumit de banii puţini pe care îi câştiga. Speriat de comportamentul antisocial al lui Dillinger, tatăl său a decis să-şi vândă proprietăţile din Indianapolis şi să se mute cu familia la o fermă din Mooresville, Indiana. Nici schimbarea de la mediul urban la cel rural nu a făcut ca temperamentul lui Dillinger să se schimbe.


După ce a fost acuzat de furt de autotursim s-a înrolat în Marină (U.S. Navy), dar a dezertat după puţin timp. Întors acasă, s-a căsătorit cu Beryl Hovius, în vârstă de 16 ani, în 1924. Era pasionat de baseball şi a jucat pentru echipa locală. Era unul dintre cei mai buni jucători ai echipei, însă s-a lăsat în pauza competiţională pentru că nu mai primea bani. Deşi nu mai practica sportul, a rămas un mare fan al baseball-ului şi participa des la meciuri din tribune.
Deşi avea talent la baseball, John a ales o carieră criminală în dauna celei de sportiv de performanţă.
Sursa photo: www.theyankeeu.com
S-a mutat înapoi în Indianopolis împreună cu soţia, însă nu şi-a găsit serviciu şi a intrat în anturajul lui Ed Singleton, un hoţ care se ocupa cu jafuri mărunte şi cu pariuri. Au încercat să jefuiască un negustor din Mooresvile, dar au fost prinşi. Dillinger a pledat vinovat şi a primit o sentinţa de zece ani de puşcărie la închisoarea din Indiana (Indiana State Prison).


După ce a ispăşit opt ani şi jumătate din pedeapsă a fost eliberat în 10 mai 1933. La scurt timp a jefuit o bancă din Bluffton, Ohio. A fost din nou închis, dar a evadat cu ajutorul unor prieteni cu care a jefuit mai multe bănci apoi şi au furat arme şi muniţie din mai multe secţii de poliţie.


De acum înainte, John Herbert Dillinger Junior, era urmărit atent de Federal Bureau of Investigation (F.B.I.). A ajuns în Chicago, Illinois alături de iubita sa, Evelyn Frechette, de unde a plecat spre St. Paul. Acolo a făcut echipă cu mai mulţi gangsteri: Homer Van Meter, Lester „Baby Face Nelson” Gillis, Eddie Green şi Tommy Carroll. Împreună au jefurit mai multe bănci şi secţii de poliţie.


După mai multe încercări eşuate ale poliţiei şi F.B.I.-ului de a-i prinde, Dillinger a fost trădat de Anna Sage, o româncă stabilită în Statele Unite ale Americii încă din 1914. Pe numele ei adevărat, Ana Cumpănaş, prietena de familie a lui Johnny a fost de acord să îl dea pe mâna autorităţilor în schimbul unei sume de bani şi promisiunii că nu va fi deportată înapoi în România. Ea, împreună cu Dillinger şi iubita sa trebuiau să meargă la un film în 22 Iulie 1934. Atunci, autorităţile, cu complicitatea Anei, au ştiut unde se afla „inamicul public numărul unu” şi l-au aşteptat la ieşirea din cinematograful „Biograph Theater”. La ieşire, John Dillinger a fost împuşcat mortal.
Viaţa lui John Dillinger a făcut subiectul unui film de mare succes.
Sursa photo: www.filmelenoi.ro
Pentru mulţi John Dillinger a fost un Robin Hood al Americii pentru modul în care putea să scape de autorităţi. Alţii îl consideră „Inamicul public numărul unu”. Povestea lui a reprezentat un interes public atât de mare încât a fost ecranizată în 2009 de regizorul Michaek Mann în pelicula „Pblic Enemies”.


Pentru mai multe detalii despre viaţa acestui personaj controversat al istoriei recomand: http://en.wikipedia.orgwww.fbi.govwww.theyankeeu.comwww.trutv.com şi, mai cu seamă, cartea lui Dary Matera, "John Dillinger: The Life and Death of America's First Celebrity Criminal"

0 comments:

:) :( ;) :D ;;) >:D< :-/ :x :"> :P :-* =(( :-O X( :> B-) :-S #:-S >:) :t(( :)) :| /:) =)) :-B =; :-c :)] ~X( :-h :-t I-) L-) :-& :-$ [-( :O) <:-P (:| =P~ :-? #-o =D> :-SS @-) :^o :-w :-< <):) :o3 :-? %-( :@) ~:> @};- %%- **== (~~) ~O) *-:) >-) :-L [-O< $-) :-" b-( :)>- [-X \:D/ >:/ ;)) :-@ ^:)^ :-j (*) o-> o=> o-+ (%)
/wahaha /hihi /omg /no /dignose /sweat /shock /floor /hmm /XD /blur /blush /nobigdeal /please /bye

Trimiteți un comentariu