Subscribe:

duminică, 12 decembrie 2010

Costurile lunare ale unui student

Sursa photo: www.facebook.com
Am decis să scriu despre acest subiect pentru că am mulţi prieteni care urmează să termine liceul şi să se înscrie la o facultate. Majoritatea dintre ei nu vor să-şi facă studiile în oraşul lor natal şi m-au întrebat cam de câţi bani au nevoie lunar pentru a se descurca.

În primul rând, nu există un tabel al costurilor strict după care să te poţi ghida şi sunt mulţi factori variabili care pot influenţa ecuaţia.

Nu ştiu cum e în alte oraşe, dar o să vă spun câte ceva despre costurile unui student din Timişoara:

Pentru a-ţi face o idee despre cât de mulţi bani ai nevoie trebuie să ştii întâi dacă o să stai în chirie sau la cămin. Dacă stai în chirie va fi mai scump (între 100 şi 300 de euro/lună). La cămin costurile sunt mai mici, dar nici confortul nu este acelaşi (între 50 şi 200 de lei/lună).

După ce ai stabilit unde stai, trebuie să calculezi drumul. Aici trebuie să iei în calcul următoarele aspecte:
     -cât de departe de Timişoara este oraşul tău natal;
     -cât de des mergi acasă;
     -mijlocul de transport pe care îl foloseşti (tren, autocar sau maşină personală).

În cazul meu, Alba Iulia este la aproximativ 230 de kilometri de Timişoara, merg acasă cam odată la trei-patru săptămâni, iar un drum dus-întors cu autocarul costă 60 de lei. Cu trenul este cam 45 de lei, la care se adaugă banii de taxi până la gară (vreo 15 lei dus-întors), deci tot pe acolo aş ieşi pentru că staţia de autocar este în zona complexului studenţesc şi nu mă costă nimic în plus deplasarea până acolo.

Buuun! Am stabilit costurile fixe! Ceea ce urmează depinde mult de stilul de viaţă şi de posibilităţile financiare ale fiecăruia. O să încerc să fac un calcul care să scoată în evidenţă costurile unui trai decent. Nici să ai banii calculaţi la sânge, doar de mâncare, nici să te destrăbălezi în discoteci în fiecare zi.

Trebuie să menţionez că transportul prin oraş este gratuit pentru studenţi dacă îşi procură cardul "Euro26" de la sediul OSUT.

Ţinând cont că în complex sunt destule localuri care au "meniul zilei" sau "preţuri studenţeşti", 15 de lei/zi cred că ajung pentru mâncare (îţi mai faci o masă şi la bucătăria din cămin/apartament şi, împreună cu pachetele primite de acasă, te descurci). Apa plată e gratis în complex pentru că există un izvor de unde o poţi lua. Dacă vrei sucuri sau alte cele, te priveşte! Un alt cost de luat în calcul este cel al ţigărilor în cazul în care eşti fumător. Cafelele care, deşi mulţi au tendinţa să spună că "o cafea în plus e patru lei, nu mor după ei", se adună când faci calculele. Şi nu în ultimul rând, trebuie să ştii cât vei strica pe distracţie (mers la film, la discotecă, etc).

Cam aşa ar arăta costurile unui student în Timişoara:
                        -transport: 70 de lei/lună;
                        -cazare la cămin: 100 de lei/lună;
                        -mâncare: 15 lei/zi x 30=450 de lei/lună;
                        -ţigări: 11 lei/zi x 30=330 de lei/lună;
                        -cafele/sucuri în oraş: 4 lei/zi x 30=120 de lei/lună;
                         -distracţie: 50 de lei/săptămână x 4=200 de lei/lună;
                         TOTAL: 1270 de lei/lună!


Se poate şi cu mai puţin, dar am făcut calculul astfel încât să o duci destul de confortabil. Nici cu toate mofturile făcute, dar nici doar cu strictul necesar.

Ţin să specific că aceste calcule sunt pur orientative! Sper că v-am fost de ajutor!

2 comments:

Szofran Gabriel spunea...

50 de lei ii prea mult pentru studentii cum suntem noi. Prea mult, noi nu ne distram atat. Multumit?

sophia peter spunea...

Buna ziua ma numesc sophia peter, eu sunt din Statele Unite. Sunt aici pentru a depune mărturie despre o mare și puternică casetă de vrăji numită preot jungunu, am fost atât de confuză și devastată când iubitul meu m-a părăsit pentru o altă fată. Aveam nevoie de el înapoi cu disperare, pentru că îl iubeam atât de mult. El m-a ajutat să arunc o vraja de dragoste de întoarcere asupra soțului meu și tocmai în 48 de ore soțul meu s-a întors la mine plângând și cerându-mi iertarea. preotul jungunu l-a eliberat să știe cât de mult am iubit și l-am dorit înapoi. Și El a deschis, de asemenea, ochii pentru a imagina câtă dragoste împărtășim. Pe măsură ce scriu această mărturie acum sunt cea mai fericită femeie de pe pământ. Vreau să recomand această casă de vrăjire excelentă oricui are nevoie cu adevărat de o soluție urgentă pentru o distrugere a dragostei Trimiteți un e-mail la; drjungunusolutionspell@gmail.com

:) :( ;) :D ;;) >:D< :-/ :x :"> :P :-* =(( :-O X( :> B-) :-S #:-S >:) :t(( :)) :| /:) =)) :-B =; :-c :)] ~X( :-h :-t I-) L-) :-& :-$ [-( :O) <:-P (:| =P~ :-? #-o =D> :-SS @-) :^o :-w :-< <):) :o3 :-? %-( :@) ~:> @};- %%- **== (~~) ~O) *-:) >-) :-L [-O< $-) :-" b-( :)>- [-X \:D/ >:/ ;)) :-@ ^:)^ :-j (*) o-> o=> o-+ (%)
/wahaha /hihi /omg /no /dignose /sweat /shock /floor /hmm /XD /blur /blush /nobigdeal /please /bye

Trimiteți un comentariu