Subscribe:

vineri, 14 ianuarie 2011

Petrolul este aurul negru... No shit!

Aşa vor să ne facă guvernanţii să trecem la vehicule eco de tipul bicicletelor!
Sursa photo: www.tion.ro
„Urmează o posibilă o creştere a preţurilor de vânzare pentru anumite categorii de produse accizabile ca urmare a majorării nivelului accizelor". Aceasta este precizarea "notată" în proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificare a Codului Fiscal.


Aşa a şi fost! Când vine vorba de o posibilă creştere a preţurilor, guvernanţii noştri nu se înşeală niciodată! Fac ei cum fac şi tot timpul reuşesc să transforme aceste previziuni în realitate. Cam la fel de precis precum Soarele care răsare în fiecare dimineaţă.


Din păcate, doar cele legate de creşterea taxelor se adeveresc de obicei. Previziunile în legătură cu creşterile salariale de exemplu, se materializează la fel de des cum se materializează şi mass-urile primite pe messenger de tipul "Dacă nu trimiţi acest mesaj mai departe o să păţeşti ceva foarte rău".


Hai să vedem cum stă treaba cu preţul combustibilului pentru că până ajunge în pompele de la care alimentăm toţi, acesta este taxat de câteva ori înainte: 


În primul rând, carburantul pleacă de la producător la preţul de aproximativ 370 de euro/tonă. La acesta se adaugă circa 125 de euro/tonă taxa de drum. Şi, dacă nu ştiaţi, acoperirea prejudiciului adus de falimentul Bancorex-ului este suportată tot de noi cu câte un eurocent pe litru, adică 10 euro/tonă. În cele din urmă, vine şi acciza în valoare de 467 de euro/tonă. 


Făcând un calcul simplu, o să vedem că o tonă de combustibil costă 972 de euro la care se adaugă 24% taxa pe valoare adăugată (TVA), adică vreo 233 de euro. Preţul final trece puţin peste 1200 de euro/tonă. 


Ei, din aceşti 1200 de euro, 370 sunt ai producătorului şi 830 rămân în conturile statului. Pentru fiecare tonă de combustibil vândută! Aş spune că se astrânge o sumă frumuşică din care s-ar putea întreţine drumurile sau s-ar putea construi câţiva kilometri buni de autostradă în fiecare an. Dar, trăind în ţara în care trăim, aceste lucruri nu se întâplă şi suntem nevoiţi să plătim şi taxe de drum. Nici alea nu înţeleg exact la ce sunt folosite pentru că drumurile noastre sunt întrerupte adesea de cratere, iar numărul kilometrilor de autostradă sunt vecini cu zero.

Din acest motiv susţin protestul care se va organiza în perioada 17-19 ianuarie 2011! 
Uite aşa se vor lăsa românii de fumat!
Sursa photo: www.romanialibera.ro
În altă ordine de idei, e bine de ştiut că şi accizele la ţigări se vor mări de la 1 iulie. Impactul se va resimţi în buzunarele fumătorilor care vor da între 50 de bani şi un leu mai mult pe fiecare pachet. Deocamdată nu se prevăd modificări ale accizelor pentru cafea şi alcool, dar timp este destul. 2011 abia a început!

0 comments:

:) :( ;) :D ;;) >:D< :-/ :x :"> :P :-* =(( :-O X( :> B-) :-S #:-S >:) :t(( :)) :| /:) =)) :-B =; :-c :)] ~X( :-h :-t I-) L-) :-& :-$ [-( :O) <:-P (:| =P~ :-? #-o =D> :-SS @-) :^o :-w :-< <):) :o3 :-? %-( :@) ~:> @};- %%- **== (~~) ~O) *-:) >-) :-L [-O< $-) :-" b-( :)>- [-X \:D/ >:/ ;)) :-@ ^:)^ :-j (*) o-> o=> o-+ (%)
/wahaha /hihi /omg /no /dignose /sweat /shock /floor /hmm /XD /blur /blush /nobigdeal /please /bye

Trimiteți un comentariu